Η υπεριδρωσία είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τον μηχανισμό εφίδρωσης των οργάνων προκαλώντας μια υπερβολική αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.  Άρα κατά συνέπεια υπερβολική εφίδρωση…

Επί του παρόντος, ο ιατρικός κλάδος δεν κατανοεί πλήρως τους λόγους ή τους παράγοντες που προκαλούν υπερδιέγερση που εμφανίζεται στους ασθενείς. Επηρεάζει περίπου το 4% του πληθυσμού. Κοινώς στην πραγματικότητα είναι πιο συνηθισμένη από ότι πιστεύουμε. Εκτός αυτού του ποσοστού, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από έλλειψη διάγνωσης, τείνουν να προσπαθούνε έντονα να κρύψουν την κατάστασή τους και όχι να την αντιμετωπίσουν.

Υπάρχει επίσης και ένα τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από προβληματική εφίδρωση και / ή οσμή, αλλά που δεν έχουν απαραιτήτως Υπεριδρωσία.

Υπάρχουν δύο τύποι Υπεριδρωσίας: Πρωτογενής και Δευτερογενής.

Η πρωτογενής υπεριδρωσία ορίζεται ως η υπερδραστηριότητα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, η θωρακική συμπαθητική γαλλιδιακή αλυσίδα, η οποία ελέγχει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας ηλεκτρικά φορτισμένος νευροδιαβιβαστής που διεγείρει τον αδένα του ιδρώτα, δημιουργώντας την παραγωγή του ιδρώτα. Οι ασθενείς με υπεριδρωσία εμφανίζουν υπερβολική αντίδραση αυτής της διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα την υπερβολική εφίδρωση. Συνήθως είναι ανεξέλεγκτη και μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τον ασθενή.

Η δευτερογενής υπεριδρωσία δεν είναι λιγότερο ενοχλητική. Ωστόσο, αντί για γενετικές ή φυσιολογικές αντιδράσεις, προκαλείται από παράγοντες του τρόπου ζωής. Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η εμμηνόπαυση ή το άγχος ειναι μερικά παραδείγματα. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τρόφιμα (όπως τα ισχυρά μπαχαρικά και τα βότανα) και είδη ένδυσης (όπως νάιλον και πολυεστέρα). Εάν αποφευχθούν μπορούν να μειώσουν την εφίδρωση σε μερικούς ασθενείς.

Λόγω των ιδιαίτερα ορατών συμπτωμάτων, οι πάσχοντες από υπεριδρωσία μπορεί να βιώνουν σοβαρή κοινωνική απομόνωση και να νιώσουν αμηχανία για την κατάστασή τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεότερους εφήβους ασθενείς, οι οποίοι ειλικρινά έχουν ήδη αρκετά για να αντιμετωπίσουν.

Αν και σπάνια σε παιδιά που έρχονται πριν την εφηβεία, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπεριδρωσίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 5 ετών. Η σταθερή υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες δερματικές καταστάσεις οι οποίες επιδεινώνονται περαιτέρω από την εφίδρωση.

Η υπεριδρωσία μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά ορισμένες περιοχές επηρεάζονται συχνότερα από άλλες. Οι πιο κοινές περιοχές είναι τα χέρια και τα πόδια.