ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ;

Η υπεριδρωσία είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τον μηχανισμό εφίδρωσης των οργάνων προκαλώντας μια υπερβολική αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και κατά συνέπεια υπερβολική εφίδρωση. Επί του παρόντος, ο ιατρικός κλάδος δεν κατανοεί πλήρως τους λόγους ή τους παράγοντες που προκαλούν την υπερδιέγερση που εμφανίζεται στους ασθενείς, αλλά επηρεάζει περίπου το 4% του πληθυσμού, επομένως στην πραγματικότητα είναι πιο συνηθισμένη από ότι πιστεύουμε. Εκτός αυτού του ποσοστού, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από έλλειψη διάγνωσης, καθώς πάσχουν από υπεριδρωσία, τείνουν να προσπαθούνε έντονα να κρύψουν την κατάστασή τους και όχι να την αντιμετωπίσουν – επίσης υπάρχει και ένα τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από προβληματική εφίδρωση και / ή οσμή, αλλά που δεν έχουν απαραιτήτως Υπεριδρωσία.

Υπάρχουν δύο τύποι Υπεριδρωσίας: Πρωτογενής και Δευτερογενής.

Η πρωτογενής υπεριδρωσία ορίζεται ως η υπερδραστηριότητα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα – συγκεκριμένα, η θωρακική συμπαθητική γαλλιδιακή αλυσίδα, η οποία ελέγχει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας ηλεκτρικά φορτισμένος νευροδιαβιβαστής που παράγεται από τον οργανισμό που διεγείρει τον αδένα του ιδρώτα, δημιουργώντας την παραγωγή του ιδρώτα. Οι ασθενείς με υπεριδρωσία εμφανίζουν υπερβολική αντίδραση αυτής της διαδικασίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα υπερβολική εφίδρωση. Αυτή η εφίδρωση είναι ανεξέλεγκτη και συχνά σταθερή και μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τον ασθενή.

Η δευτερογενής υπεριδρωσία δεν είναι λιγότερο ενοχλητική. Ωστόσο, αντί για γενετικές ή φυσιολογικές αντιδράσεις, προκαλείται από παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η εμμηνόπαυση ή το άγχος. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τρόφιμα (όπως τα ισχυρά μπαχαρικά και τα βότανα) και τα είδη ένδυσης (όπως νάιλον και πολυεστέρα) που εάν αποφευχθούν μπορούν να μειώσουν την εφίδρωση σε μερικούς ασθενείς.

Λόγω των ιδιαίτερα ορατών συμπτωμάτων, οι πάσχοντες από υπεριδρωσία μπορεί να βιώνουν σοβαρή κοινωνική απομόνωση και να νιώσουν αμηχανία για την κατάστασή τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεότερους εφηβους ασθενείς, οι οποίοι ειλικρινά έχουν ήδη αρκετά για να αντιμετωπίσουν. Αν και σπάνια, σε παιδιά πριν την εφηβεία, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπεριδρωσίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 5 ετών. Η σταθερή υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες δερματικές καταστάσεις οι οποίες επιδεινώνονται περαιτέρω από την εφίδρωση.

Η υπεριδρωσία μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά ορισμένες περιοχές επηρεάζονται συχνότερα από άλλες. Οι πιο κοινές περιοχές είναι τα χέρια και τα πόδια.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑΣ

Οι αιτίες της υπεριδρωσίας μπορεί να διαφέρουν. Μπορεί να προέρχονται από γενετικές ή κληρονομικές πηγές ή από φυσιολογικές αιτίες (βάρος, διατροφή, ορμονικές αλλαγές) ή ψυχολογικές καταστάσεις όπως άγχος. Ανεξάρτητα από την αιτία, άσχετα με τις υποσχέσεις που δίνουν κάποιοι, δεν υπάρχει θεραπεία που να εξαλείφει πλήρως το πρόβλημα, υπάρχουν όμως διαθέσιμα προϊόντα και θεραπείες που θα ελέγχουν τουλάχιστον το πρόβλημα. Για πολλούς ασθενείς, αυτές οι θεραπείες μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης ή ακόμα και σχεδόν να την σταματήσουν, αλλά για τους άλλους η υπεριδρωσία μπορεί να είναι μια δια βίου μάχη.

Όταν παρουσιαστούν συμπτώματα, η πρώτη πορεία δράσης πρέπει να είναι η χρήση ενός τοπικού αντιιδρωτικού υψηλής αντοχής, όπως το Perspi-Guard Maximum Strength Antiperspirant Spray. Υπάρχουν πολλά άλλα προϊόντα στην αγορά με ποικίλους βαθμούς αποτελεσματικότητας και καταλληλότητας. Οι περισσότεροι έχουν δημιουργηθεί με υψηλά ποσοστά δραστικών συστατικών – τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για το δέρμα και ως εκ τούτου άχρηστα για πολλούς. Εντούτοις, το Perspi-Guard Maximum Strength Antiperspirant Spray έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα δραστικών συστατικών, παρέχοντας ένα κλινικά αποδεδειγμένο επίπεδο προστασίας που οι περισσότεροι χρήστες θα πρέπει να εφαρμόζουν μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρούν την στεγνή αίσθηση. Μπορεί να απαιτείται συχνότερη εφαρμογή σε πιο ακραίες περιπτώσεις. Το Perspi-Guard Spray μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους μασχάλες, στα χέρια και ακόμη και στα πόδια. Είναι το πιο εύκολο να εφαρμοστεί, αλλά και η λιγότερο δαπανηρή και λιγότερο επεμβατική θεραπευτική διαθέσιμη επιλογή.

Εάν διαπιστώσετε ότι ένα αντιιδρωτικό υψηλής αντοχής δεν ελέγχει την εφίδρωση, τότε υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές. Κατά πάσα πιθανότητα θα σας παραπέμψει σε μια εναλλακτική θεραπεία.