Το να βρεις τον έρωτα δεν είναι εύκολο. Αλλά άπαξ και βρέθηκε ακολούθησε τις παρακάνω οδηγίες για το πώς να συστήσεις το κατοικίδιό σου στο σύντροφό σου και (εννοείται) βάλε τον πιστό σου φίλο σε αυτή την εξίσωση.

Ξέχνα τις γνωριμίες με τους γονείς. Αν έχεις κατοικίδιο, γνωρίζεις καλά πως η στιγμή που θα το γνωρίσεις με το νέο σου σύντροφο είναι SOS.

Αν αυτή η γνωριμία δεν εξελιχθεί και πολύ ωραία μπορεί να οδηγήσει σε περίεργα σενάρια, όπως το να πρέπει να διαλέξεις τον ένα από τους δύο. Όλοι ξέρουμε πού οδηγεί αυτό: Στο να διαλύσεις τη σχέση σου! Αφού εσύ και το κατοικίδιό σου πάτε πακέτο. Είστε ένα.

Πως, λοιπόν, να συστήσεις το κατοικίδιό σου στο σύντροφό σου;

Συγκεντρώσαμε όλα τα βήματα που καλό είναι να ακολουθήσεις σε αυτή την πρώτη γνωριμία.

Να είσαι ειλικρινής σε ό,τι έχει να κάνει με το κατοικίδιο σου (και το οποιοδήποτε θέμα)

Το να “ξεχάσεις” να αναφέρεις ότι έχεις δύο Δανούς μέχρι τη στιγμή που θα ξεκλειδώνετε την πόρτα του σπιτιού σου δεν είναι cool. Για κανένα από τα δύο μέρη. Αυτή την πληροφορία τη μοιράζεσαι αρκετά νωρίς. Στην τελική, είναι ένα τεράστιο μέρος της καθημερινότητάς σου, σωστά;

Το να αναφέρεις από νωρίς ότι έχεις κατοικίδια θα σε σώσει και από περιττό δράμα. Αφού συζητήσεις για αλλεργίες ή/και φοβίες θα έρθουν στην επιφάνεια πριν προλάβεις αν δεθείς παραπάνω.

Προετοίμασε το χώρο πριν τη συνάντηση

Οπότε βρήκες κάποιο σύντροφο που πληροί τα κριτήρια και θα τον γνωρίσεις στο… “παιδί”. Πριν την πρώτη συνάντηση κάτσε και σκέψου κάποια πράγματα. Αν για παράδειγμα, η γάτα σου έχει τη συνήθεια να δαγκώνει τους αγνώστους. Ή αν ο/η σύντροφός σου έχει πολύ δυνατή φωνή, που τρομάζει τους σκύλους.

Φρόντισε ώστε το κατοικίδιο σου να έχει ένα μέρος να “κρυφτεί” σε περίπτωση που κάτι το τρομάξει. Για ένα σκύλο, ιδανικό μπορεί να είναι ένα κλουβί γεμάτο με τα παιχνίδια του και την άνετη κουβέρτα του. Αν έχεις γάτα, θα μπορούσες να τοποθετήσεις κάποια έξτρα κουτιά στο σαλόνι, ώστε να τα θεωρήσει “ασφαλείς ζώνες”.

Πριν τη γνωριμία, φρόντισε να έχει εξοικειωθεί το κατοικίδιο σου με αυτές τις ζώνες. Δε θέλεις να συνδέσει με τιμωρία τις συναντήσεις με το σύντροφο σου.

Επίσης, προετοίμασε και το ταίρι σου για τη γνωριμία. Ενημέρωσε αν συγκεκριμένες κινήσεις ή τόνοι φωνής ενοχλούν/προκαλούν το κατοικίδιο σου.

Δώσε στο κατοικίδιο σου όσο χώρο χρειάζεται

Και τώρα το μεγάλο τεστ. Ζήτησε από το σύντροφό σου να δώσει στο σκύλο ή τη γάτα σου αρκετό χώρο στην πρώτη τους γνωριμία. Φρόντισε να πάρει το ΟΚ από εσένα πριν πλησιάσει το κατοικίδιο σου ώστε να δείτε μαζί τη γλώσσα του σώματός του. Κάνε και ένα βήμα πίσω αν χρειαστεί, αν δηλαδή δεις ότι το κατοικίδιο σου δε θέλει να συνεργαστεί.

Οποιοδήποτε σημάδι ανασφάλειας ή διστακτικότητας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με χώρο. Στην τελική, αυτή είναι η περιοχή του! Άφησε το ζώο να διαλέξει πότε είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον/την καλεσμένο/η και να κάνει μια πρώτη επαφή. Μη πιέσεις την κατάσταση. Χρειάζεται να μυριστούν αρκετά και οι δύο πλευρές πριν γίνει το απαραίτητο bonding. Η ανάπτυξη μιας σχέσης χρειάζεται χρόνο, ειδικά με τα ζώα.

Διαβάστε ακόμα: Μια καινούργια μελέτη δείχνει ότι οι γάτες δημιουργούν συμπεριφορές προσκόλλησης με τους κηδεμονές τους ανάλογες με εκείνες των μωρών και των σκυλιών. Κοινώς η γάτα σου σε θεωρεί γονιό της!

Πήγαινε αργά αν χρειαστεί

Πες ότι γίνεται το χειρότερο σενάριο. Το κατοικίδιο σου έχει attitude “Δε μου αρέσεις, γεια σου τώρα”.

Έχε στο μυαλό σου ότι είσαι η βασική πηγή τροφής, προστασίας και αγάπης για εκείνο. Όταν οποιοδήποτε νέο πρόσωπο μπαίνει στην εξίσωση απειλή να χαλάσει αυτή την ισορροπία.

Σε αυτή την περίπτωση, βάλε σιγά σιγά τον σύντροφό σου στο πλάνο. Πάτε μαζί στις βόλτες ή συμπερίλαβε τον στις αγκαλιές στον καναπέ. Ώστε το κατοικίδιο σου να τον συνδέσει με θετικά πράγματα και να μην τον αντιμετωπίζει ως απειλή.

Ένα άλλο tip βασίζεται στη βασική αίσθηση των ζώων: την όσφρηση. Μπορείς να αφήσεις ένα t-shirt του/της συντρόφου σου στο σπίτι κάπου κοντά στο κατοικίδιό σου. Η διαδικασία μπορεί να πάρει καιρό, αλλά όσο περισσότερο τον/την μυρίζει, τόσο πιο πολύ θα συνηθίζει.

Κάνε και το σπίτι του συντρόφου σου φιλικό προς το κατοικίδιο σου

Όταν έρθει η μέρα που θα πρέπει να πας το κατοικίδιο σου στο σπίτι του/της συντρόφου σου, φρόντισε να έχεις κάνει το σπίτι όσο πιο φιλικό γίνεται στο μικρό σου φίλο. Μετακίνησε έπιπλα ώστε να μην κινδυνεύει να χτυπήσει, ή να μη στρεσαριστεί/φοβηθεί. Μέχρι να αφήσεις το σκύλο σου ή τη γάτα σου δεν μπορείς να ξέρεις τι είναι εν δυνάμει επικίνδυνο και τι όχι. Βάλε σε κάποιο ντουλάπι χάπια, επικίνδυνα φυτά ή ακριβά παπούτσια. Ώστε να μη μπορεί αν πλησιάσει κάτι από αυτά το κατοικίδιο σου.

ΠΗΓΗ