Μια καινούργια μελέτη δείχνει ότι οι γάτες δημιουργούν συμπεριφορές προσκόλλησης με τους κηδεμονές τους ανάλογες με εκείνες των μωρών και των σκυλιών. Κοινώς η γάτα σου σε θεωρεί γονιό της!

Είναι συχνή κουβέντα στο διαμέρισμά μου και σίγουρα ότι γίνεται σε πολλά σπίτια που έχουν κατοικίδια: όταν μια από τις γάτες μας κάνει κάτι αξιολάτρευτο, αναρωτιόμαστε, «Μας θεωρούν γονείς;».

Λόγω της έλλειψης λεκτικής επικοινωνίας μεταξύ των ειδών αυτό το ερώτημα είναι αδύνατο να απαντηθεί από τους αιλουροειδείς φίλους μας, όσο και να προσπαθούν να δείξουν την αγάπη τους τρίβοντας το κεφάλι του πάνω μας και γλείφοντάς μας. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Current Biology έχει κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Oregon State University, σε ένα πείραμα, γάτες έδειξαν συμπεριφορές δεσίματος με τους κηδεμόνες τους, ανάλογες με εκείνες των σκυλιών και των μωρών!

Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες που συχνά παρουσιάζονται ως ανεξιχνίαστες και αδιάφορες, μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές και ουσιαστικές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες τους.

Διαβάστε επίσης: Ουρολιθίαση και γάτες. Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία!

Όπως εξηγείται στη μελέτη.

Oι ερευνητές έκαναν ένα τεστ προσκόλλησης που χρησιμοποιείται σε πρωτεύοντα θηλαστικά και σκυλιά, συνδυασμένο με κριτήρια από την ανάλογη βιβλιογραφία για τα βρέφη. Συμμετείχαν 70 γατάκια, που τα έβαλαν σε μια αίθουσα με τους κηδεμόνες τους για δύο λεπτά κι ύστερα τα άφησαν μόνα για δύο λεπτά και έπειτα οι κηδεμόνες τους επανήλθαν. Οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά των ζώων και τις κατηγοριοποίησαν σε συμπεριφορές προσκόλλησης που υπάρχουν στα σκυλιά και τα μωρά: ασφάλεια, αμφιθυμία, αποφυγή, αποσυντονισμός.

Σύμφωνα με τη μελέτη 60% των γατιών έδειξαν συμπεριφορά ασφαλούς προσκόλλησης, που σημαίνει ότι αγχώθηκαν όταν ο φροντιστής τους έφυγε αλλά έδειξαν υγιή ισορροπία προσκόλλησης και εξερεύνησης όταν επέστρεψε. Περίπου 30% επέδειξαν ανασφαλή συμπεριφορά, που σημαίνει ότι παρέμειναν στρεσαρισμένα κι όταν ξαναβρέθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους και είτε έδειξαν υπερβολική επαφή, αποφυγή ή αποσυντονισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλογη διαφορά είχε βρεθεί στη βιβλιογραφία που αφορά τα μωρά.

Τα ευρήματα αυτά παρέμειναν σχετικά σταθερά ακόμα και μετά από ένα follow-up δύο μήνες αργότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, αλλά και στις ενήλικες γάτες όταν το πείραμα έγινε με 38 γάτες άνω του έτους.

Σύμφωνα με τη μελέτη

Η κοινωνική γνωστική συμπεριφορά στα σκυλιά ενδιέφερε περισσότερο τους μελετητές απ’ ό, τι οι γάτες, και ίσως υποτιμούμε τα αιλουροειδή. Ενώ δεν πρέπει να υιοθετούμε άκριτα αυτές τις μελέτες (κι εγώ παρατηρώ γάτες κάθε μέρα), το είπα και θα το ξαναπώ:οι γάτες είναι καλές, και η επιστήμη σιγά σιγά το αποδεικνύει!

Διαβάστε επίσης: Η συμβίωση με γάτα…

Τις αγαπάμε και μας αγαπάνε και βάσει μελετών! Ας τους προσφέρουμε το καλύτερο!

Το VIUSID pets αποτελεί premium, απολύτως φυσικό, κτηνιατρικό συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

VIUSID PETS

 

 

 

ΠΗΓΗ