Ορισμένες γάτες γεννιούνται με ειδικές ανάγκες, άλλες έχουν υποστεί κάποιο ατύχημα ή παρουσιάζουν προβλήματα λόγω γήρατος.

Μια γάτα με αναπηρία μπορεί, με τη βοήθεια του κηδεμόνα της, να έχει μία πλήρη και ευτυχισμένη ζωή. Οι γάτες με ειδικές ανάγκες αλλά και γενικότερα τα ζώα, προσαρμόζουν τον τρόπο ζωής τους για να αντιμετωπίσουν την αναπηρία τους, πολύ πιο εύκολα από ό, τι οι άνθρωποι.

Τα ζώα με ειδικές ανάγκες μας προσφέρουν αμέριστα την αγάπη τους!

Η στάση τους και η όρεξη για ζωή, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν έναν πολύ τρυφερό δεσμό μαζί μας.

Πείτε λοιπόν ένα μεγάλο όχι στην ευθανασία. Δώστε τους την ευκαιρία να ζήσουν μία χαρούμενη ζωή!

ΤΥΦΛΕΣ ΓΑΤΕΣ

Ορισμένα γατάκια γεννιούνται χωρίς μάτια ή με πολύ μικρά μάτια, που μπορεί να μην λειτουργούν. Άλλες γάτες ή γατάκια χάνουν την όρασή τους μόνιμα ή προσωρινά, μετά από

Το τυφλό μάτι είναι συνήθως θολό ή η κόρη παραμένει διεσταλμένη, ακόμη και σε έντονο φως.

Διαβάστε επίσης: Το VIUSID pets συνιστάται ως επικουρική αγωγή σε ιώσεις και παρασιτικές ασθένειες, σε χρόνιες εξουθενωτικές παθήσεις  καθώς και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο βαθμός τύφλωσης ποικίλει από την ολική τύφλωση έως τη μερική και συνήθως η απώλεια της όρασης είναι σταδιακή. Μερικές φορές απαιτείται η αφαίρεση ενός ή και των δύο οφθαλμών.

Η ξαφνική τύφλωση γίνεται πιο αισθητή από τον κηδεμόνα γιατί η γάτα είναι αποπροσανατολισμένη και διστακτική όταν περπατάει. Πολλές φορές χτυπάει σε πράγματα και μπορεί να φωνάζει συχνότερα.

Η γάτα που τυφλώνεται ξαφνικά.

Αναπτύσσει ασυνήθιστες συμπεριφορές μέχρι να προσαρμοστεί. Μπορεί να μη θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι της, να μη χρησιμοποιεί την τουαλέτα της κλπ. Παρ’όλα αυτά, στο τέλος, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Οι τυφλές γάτες λειτουργούν -εκτός από την όσφρηση και την ακοή- και με τη μνήμη. Για αυτό καλό θα είναι να μη μετακινούμε συχνά τα έπιπλα του σπιτιού. Οι γάτες απομνημονεύουν τις διαδρομές και τις αποστάσεις και έτσι κινούνται με ευκολία στο χώρο τους.

Τα μουστάκια.

Είναι επίσης πολύ σημαντικά για τις τυφλές γάτες ώστε να κρίνουν την απόσταση από ένα αντικείμενο. Αυτό σημαίνει ότι τα μουστάκια τους υποβάλλονται σε μεγαλύτερη φθορά από το κανονικό και μπορούν να σπάσουν ή να φθαρούν.

Η τυφλή γάτα χρησιμοποιεί επίσης την άκρη της ουράς της, αγγίζοντας το έδαφος σαν ένα επιπλέον όργανο αίσθησης.

Ο ήχος.

Είναι επίσης πολύ σημαντικός για μια τυφλή γάτα. Τα θορυβώδη παιχνίδια, όπως πχ μπάλες με κουδουνάκια κλπ, θα διεγείρουν ακόμα περισσότερο ένστικτο του κυνηγού!

Μια τυφλή γάτα εύκολα αποπροσανατολίζεται και δεν πρέπει ποτέ να την αφήνουμε σε μη ελεγχόμενους χώρους. Επειδή εξαρτάται από την όσφρηση και την ακοή, σε περίπτωση που απομακρυνθεί, δε θα μπορέσει να βρει το δρόμο για το σπίτι της.

Αν ο κηδεμόνας φροντίσει να προσφέρει ένα ασφαλές και διαδραστικό περιβάλλον, τότε μια τυφλή γάτα ή γατάκι, μπορεί να έχει μια ζωή υγιή και ευτυχισμένη, όπως θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε άλλη γάτα που δεν έχει πρόβλημα όρασης.

 

ΠΑΡΑΛΥΣΗ

Ορισμένες γάτες υποφέρουν από παράλυση των πίσω άκρων μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Επειδή η ουρά είναι προέκταση του νωτιαίου μυελού, συνήθως παραλύει κι αυτή.

Όταν η βλάβη είναι στα νεύρα που ελέγχουν τα οπίσθια πόδια, η ουρά μπορεί να μην επηρεάζεται. Ανάλογα με τη φύση της βλάβης, η παράλυση μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη και μπορεί να έχει επίπτωση στην λειτουργία αίσθησης στο έντερο και την ουροδόχο κύστη.

Εάν επηρεαστεί η ουροδόχος κύστη και το έντερο, αυτό θα οδηγήσει σε ακράτεια ή σε ανικανότητα ούρησης / αφόδευσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο κηδεμόνας μπορεί να ενεργοποιεί χειροκίνητα το έντερο και την ουροδόχο κύστη. Είναι μία απλή διαδικασία αλλά αρκετά δεσμευτική, καθώς η πολύωρη συσσώρευση ούρων στην κύστη, μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ουροποιητικού και τους νεφρούς.

Διαβάστε επίσης: Υγιές ουροποιητικό στη γάτα!

Εάν το ζώο έχει ακράτεια, οι πάνες που είναι ειδικά κατασκευασμένες για γάτες και σκύλους, είναι η καλύτερη λύση.

 

ΤΡΙΠΟΔΕΣ ΓΑΤΕΣ

Η απώλεια ενός ή δύο άκρων φαντάζει καταστροφική. Οι τρίποδες γάτες, όμως, προσαρμόζονται καλά και είναι συνήθως δραστήριες όσο και οι γάτες με 4 πόδια!

Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα θα γίνει σταδιακά, καθώς η γάτα θα πρέπει να αντισταθμίσει το χαμένο πόδι και να δημιουργήσει πρόσθετη δύναμη στα άλλα άκρα.

Εάν έχει χάσει ένα από τα πίσω πόδια, μπορεί να μην είναι σε θέση να πηδήξει τόσο ψηλά, ενώ αν έχει χάσει ένα από τα μπροστινά, μπορεί να δυσκολεύεται στην προσγείωση, ειδικά όταν πηδάει από ψηλά.

Ο πρώτος καιρός θα είναι δύσκολος και σίγουρα κάποιοι μικροί τραυματισμοί είναι αναπόφευκτοι. Όμως σιγά σιγά η γάτα θα βρει τις ισορροπίες της και εναλλακτικές λύσεις.

Η απώλεια ενός μπροστινού ποδιού είναι στην πραγματικότητα πιο σοβαρή για μια γάτα, από την απώλεια ενός πίσω ποδιού. Η γάτα τα μπροστινά σκέλη τα χρησιμοποιεί για να προσγειώνεται μετά το άλμα.

Είναι σημαντικό για τις γάτες που έχουν υποστεί κάποιο ακρωτηριασμό, να μην παχαίνουν, καθώς κατανέμουν το βάρος του σώματός τους σε λιγότερα άκρα από μία γάτα που έχει και τα τέσσερα πόδια της.

Διαβάστε επίσης: Παχυσαρκία και αντιμετώπιση. Η ανθρώπινη επιδημία «χτυπά» τον σκύλο, τη γάτα και το κουνέλι!

Φροντίζουμε η γάτα μας να έχει εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα της, στα σκεύη φαγητού και στο χώρο που κοιμάται.

Γενικότερα, γατάκια που έχουν γεννηθεί με ακρωτηριασμένο άκρο, μπορούν να ζήσουν την υπόλοιπη ζωής τους ευτυχισμένα, χωρίς προβλήματα προσαρμογής.

 

ΔΙΠΟΔΕΣ ΓΑΤΕΣ!

Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα της γάτας, είναι ότι έχει εξαιρετική αίσθηση ισορροπίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γάτες με δύο ακρωτηριασμένα άκρα (το πρόσθιο άκρο και το πίσω άκρο από την ίδια πλευρά) να γίνονται πλήρως ανεξάρτητες, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει ανάγκη για καροτσάκι. Οι γάτες με διαγώνιους ακρωτηριασμούς, επίσης μπορούν να προσαρμοστούν με παρόμοιο τρόπο.

Φυσικά όσο πιο νεαρή είναι η γάτα τόσο πιο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες που χάνουν δύο άκρα, θα έχουν περισσότερες δυσκολίες προσαρμογής για να ξαναμάθουν πως να ισορροπήσουν και να περπατήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα ειδικό αναπηρικό καροτσάκι, είναι η καλύτερη λύση.

 

ΚΟΥΦΕΣ ΓΑΤΕΣ 

Ορισμένες γάτες γεννιούνται κουφές, αλλά πολλές χάνουν την ακοή τους σταδιακά καθώς μεγαλώνουν.

Η αιφνίδια απώλεια ακοής είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας ή τραυματισμού και μπορεί να είναι προσωρινή ή και μόνιμη.

Οι κουφές γάτες αντισταθμίζουν την έλλειψη ακοής τους χρησιμοποιώντας τις άλλες αισθήσεις τους περισσότερο, τόσο πολύ ώστε να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν είναι ή όχι κουφές.

Μία κουφή γάτα δεν μπορεί να ακούσει ήχους από αυτοκίνητα, άλλα ζώα κλπ, οπότε για την ασφάλειά της, είναι απαραίτητο να μην της επιτρέπουμε να βγαίνει εκτός σπιτιού. Παρ’ όλα αυτά σε περίπτωση που χαθεί, καλό θα είναι να φοράει ένα ειδικό κολάρο για γάτες, όπου θα αναγράφεται το τηλέφωνό σας και φυσικά θα πρέπει να είναι ενημερωμένο με τα στοιχεία του κηδεμόνα και το μικροτσίπ της.

Οι κουφές γάτες μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σήματα των χεριών, αλλά βεβαιωθείτε ότι το σήμα που επιλέγετε (πχ για να την καλέσετε προς το μέρος σας), είναι συγκεκριμένο και όχι διαφορετικό κάθε φορά, ώστε να μην μπερδεύεται.

Επίσης τα διαδραστικά παιχνίδια (πχ με φως, παζλ κλπ) μπορεί να βοηθήσουν να περνάει πιο ευχάριστη η ώρα της γατούλας.

 

ΥΠΟΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΓΚΕΦΑΛΙΔΑΣ

Η υποπλασία της παρεγκεφαλίδας είναι μια κατάσταση που παρουσιάζεται στα γατάκια κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αποτέλεσμα της διακοπτόμενης ανάπτυξης του εγκεφάλου οδηγεί σε ασυντόνιστη κίνηση ή αταξία.

Η υποπλασία της παρεγκεφαλίδας συνήθως εμφανίζεται σε γατάκια όταν η μητέρα που κυοφορεί μολύνεται με έναν ιό που ονομάζεται ‘’παρβοϊός αιλουροειδών’’. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν το γατάκι μολυνθεί τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή του. Ο ιός αυτός επηρεάζει την παρεγκεφαλίδα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ζώου, με αποτέλεσμα να εμφανίζει διαταραχή  στην κινητικότητα των άκρων, του κεφαλιού και του κορμού.

Η πάθηση είναι ορατή όταν τα γατάκια αρχίζουν να κινούνται σε ηλικία λίγων εβδομάδων. Παραμένει για το υπόλοιπο της ζωής τους, χωρίς όμως να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την παρεγκεφαλιδική υποπλασία, παρ’ όλα αυτά οι γάτες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την κατάστασή τους.

Υπάρχουν όμως τρόποι που θα μπορούσε και ο κηδεμόνας να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μιας γάτας με παρεγκεφαλιδική υποπλασία. Για παράδειγμα χρησιμοποιούμε ανοιχτές και άνετες αμμολεκάνες ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτή και να έχει αρκετό χώρο να κινηθεί η γάτα.

Τα μπολ φαγητού και νερού θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε εύκολα προσβάσιμο σημείο και να έχουν αντιολισθητικό πάτο ώστε να μην είναι εύκολο να αναποδογυρίσουν.

Οι γάτες με παρεγκεφαλιδική υποπλασία είναι πιο εύκολο να περπατήσουν σε επιφάνειες στρωμένες με χαλιά, κουβέρτες κλπ και καλό θα είναι να υπάρχει μία ειδική ράμπα ώστε να μπορεί να ανέβει σε υψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Τέλος, η προστασία τους είναι απαραίτητη και δεν αφήνουμε ποτέ τις γάτες με ΥτΠ εκτός σπιτιού, καθώς. Το κινητικό τους πρόβλημα τις δυσκολεύει να ξεφύγουν από τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Μη ξεχνάτε.

Δώστε άφθονη αγάπη, χιλιάδες φιλιά και να θυμάστε ότι είστε όλη τους η ζωή. Όσο και να σας δυσκολεύουν κάποιες καταστάσεις να έχετε στο νου σας ότι τα ζώα δεν αντιλαμβάνονται την αναπηρία όπως ο άνθρωπος.

Οι γάτες με ειδικές ανάγκες δε διαφέρουν από τις υπόλοιπες. Θέλουν να παίξουν, να απολαύσουν τα χάδια, μα πάνω από όλα θέλουν να μας έχουν δίπλα τους και θα είναι ευτυχισμένες.

 

Διαβάστε ακόμα: Η φροντίδα ενός παράλυτου σκύλου…

 

ΠΗΓΗ